Kyriakides Finance
ελληνικά »english »
ΕΝΤΥΠΑ
DOWNLOADS
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Νέα

To Eurogroup μας δίνει δυο χρόνια παράτασης - Το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας

 

To Eurogroup μάς δίνει δυο χρόνια παράτασης - Το προσχέδιο της έκθεσης της ΤΡΟΙΚΑΣ
 
Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας με την επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Το προσχέδιο αυτό, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρει ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.
 
«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του, το Σάββατο.
 
«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.
 
Δύο χρόνια παράταση επιθυμεί η Τρόικα να δοθεί στην Αθήνα για την επίτευξη των στόχων, σύμφωνα και με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται σχέδιο «Μνημονίου Κατανόησης», «χωρίς αυτή την επιμήκυνση του προγράμματος, η Ελλάδα θα έπρεπε εντός των επόμενων δύο ετών να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ - ως τώρα γινόταν συζήτηση για 11,5 δισεκατομμύρια - προκειμένου να επιτύχει τους αρχικούς δημοσιονομικούς της στόχους».
 
Ο επιπλέον χρόνος έχει σκοπό να αμβλύνει την ένταση των μέτρων λιτότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα και η αναθεωρημένη πορεία προσαρμογής προβλέπει ότι το 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014, 3% το 2015 και 4,5% το 2016. «Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να καταργήσει είτε να μεταφέρει 2000 θέσεις εργασίας σε κάποιου είδους τμήμα υπηρεσιών», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
 
Μετά από παράταση θα πρέπει να βρεθούν 32,6 δισ. ευρώ για να κλείσουν την τρύπα της χρηματοδότησης
 
Οι πιστωτές της Ελλάδας καλούνται να βρουν τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να καλυφθεί μία τρύπα 32,6 δισεκ. ευρώ, σε περίπτωση που αποφασίσουν να χορηγηθεί μία παράταση δύο ετών στην Αθήνα προκειμένου να εφαρμόσει τις απαραίτητες δημοσιονομικές προσαρμογές που της ζητούνται, προκύπτει από το κείμενο του προσχεδίου της έκθεσης της Tρόικας.
 
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδος ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ έως το 2014 και στα 17,6 δισεκ. ευρώ το 2015 και 2016, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν», τονίζεται στο μη οριστικό - κείμενο της έκθεσης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα. Εάν δεν παρασχεθεί η δυνατότητα παράτασης για μία διετία στην Αθήνα, η τρύπα στη χρηματοδότηση θα έφθανε τα 22,6 δισεκ. ευρώ έως το 2016.
 
Είτε με παράταση, είτε με μείωση των επιτοκίων, βαίνουμε προς τη σωστή οδό
 
«Κάθε βοήθεια όσον αφορά μια παράταση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας ή μια μείωση των επιτοκίων θα έβαινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μάλλον η κατεύθυνση στην οποία βαίνει», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιλογή, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», πρόσθεσε αυτή η πηγή, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει πολλές προσπάθειες» να συμμορφωθεί με τους όρους που της έχει θέσει η Tρόικα.
 
«Η Ελλάδα έχει μικρή ανάπτυξη, όμως δεν φταίει εκείνη αφού κάνει ό,τι της ζητάνε», επισήμανε η πηγή αυτή.
 
 
 
ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP
 
«Πραγματική» και όχι «ταχεία» λύση για την Ελλάδα
 
«Είμαστε υπέρ μια πραγματικής λύσης και όχι μιας ταχείας λύσης για την Ελλάδα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ κατά την προσέλευσή της στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
 
Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για τους πιστωτές να πράξουν τα δέοντα και στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ότι του αναλογεί.
 
Η «θετική» έκθεση της Τρόικας ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης
 
«Η Ελλάδα ήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά μας να υλοποιησούμε τις υποσχέσεις μας», ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος και απάντησε στη βούληση της κυβέρνησης για κάποια πολιτική δήλωση. Με τη θετική αξιολόγηση της Τρόικας και την ικανοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.
 
Ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως η πολυαναμενόμενη έκθεση των πιστωτών της Αθήνας, από την οποία εξαρτάται η καταβολή της δόσης, «είναι θεμελιωδώς θετική επειδή οι Έλληνες τήρησαν τις υποσχέσεις τους». «Τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», σημείωσε.
 
Εύσημα από τις Βρυξέλλες
 
«Η ψηφοφορία του προϋπολογισμού του 2013 αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, η οποία ικανοποιήθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας κ. Όλι Ρεν, κ. Σάιμον Ο' Κόνορ, τονίζοντας ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί ένα, ακόμη, βήμα προς την αποδέσμευση της δανειακής βοήθειας, ενώ σημείωσε, παράλληλα, πως μένει να εξεταστεί η τελική μορφή του προϋπολογισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο κ. Σάιμον Ο' Κόνορ τόνισε ότι, στο σημερινό Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Τρόικας, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους, για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Παράλληλα, η Τρόικα θα συμβάλει στη συζήτηση για άλλα εκκρεμή ζητήματα, δήλωσε ο κ. Σάιμον Ο' Κόνορ, τα οποία αφορούν, κυρίως, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ανάγκες μελλοντικής χρηματοδότησης της Ελλάδας.
 
Η δόση περνά από την... Μπούντεσταγκ
 
«Πρώτα θα πρέπει να δούμε τί έχει επιτύχει η Ελλάδα. Πραγματικά, η πληρότητα (των πληροφοριών) είναι απαραίτητη και πριν αποφασίσουμε, θα πρέπει να συμμετάσχει και η Bundestag, όπως και στις άλλες χώρες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
«Αλλά βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, γνωρίζουμε τις ευθύνες μας, αλλά ακολοθούμε πιστά το νόμο», συμπλήρωσε. 
 
Την ψήφιση του προϋπολογισμού χαιρέτισε και η γερμανική κυβέρνηση. «Η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, κ. Γκέοργκ Στράιτερ. Μαζί με το πακέτο λιτότητας το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για «συνολικά μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά και η οποία δεν ήρθε και πολύ νωρίς», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
 
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κυρία Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε πως η Αθήνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο έχει και ότι με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά υπάρχουν ακόμη ζητήματα χρηματοδότησης που πρέπει να απαντηθούν.
 
«Όλοι εργάζονται υπό μεγάλη πίεση προκειμένου να διευθετήσουν τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά», επισήμανε η κα. Κοτέ και επανέλαβε ότι είναι μάλλον απίθανο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν απόψε απόφαση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας.
 
«Μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τελική απόφαση σήμερα, καθώς πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσει και η Μπούντεσταγκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι έτοιμη, στο σύνολό της, η έκθεση της Τρόικας.
 
Πιέρ Μοσκοβισί: « Πρέπει να προχωρήσουμε σε πολιτική συμφωνία - Το αξίζουν η Ελλάδα και ο λαός της»
 
Τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας, υπογράμμισε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, κ. Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο Eurogroup, αποστέλλοντας την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τη χώρα μας.
 
«Βούληση της γαλλικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί πολιτική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μοσχοβισί. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Το αξίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός που έκανε πολύ γενναίες προσπάθειες».
 
Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup πρέπει να στείλει θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. «Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρέπει να είναι ούτε αρνητική, ούτε ουδέτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστική λύση. «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι θετικές», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.
 
«Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει σταθεί στα πόδια της στο προσεχές μέλλον. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα εξαρτάται διαρκώς από τους εταίρους της», δήλωσε, προσερχόμενη στο Eurogroup, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, κυρία Μαρία Φέκτερ. «Και οι Αυστριακοί φορολογούμενοι απορούν γιατί η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα κάθε τρεις μήνες», προσέθεσε. 
 
Αναφορικά με την επιμήκυνση, επεσήμανε: «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει περισσότερο χρόνο, αλλά περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Από που θα προέλθουν αυτά τα χρήματα;». Και σημείωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα άλλα κράτη, οι υπουργοί, θέλουν να πάνε πίσω στους φορολογούμενούς τους και ότι θα κληθούμε να αποφασίσουμε για νέα πακέτα για την Ελλάδα που θα επιβαρύνουν επιπλέον τα κοινοβούλιά μας. Πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί». 
 
Σε νέο Eurogroup εντός της εβδομάδας οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα
 
Τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένει ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας, κ. Μάικλ Νούναν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
 
Ο κ. Νούναν είπε ότι η Ελλάδα έκανε σταθερή και σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί ως χρηματοδοτικό κενό. Τόνισε, τέλος, ότι το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύπτει τα κριτήρια που θέτουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ τα οποία, όμως, όπως προσέθεσε, είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.
« επιστροφή