Kyriakides Finance
ελληνικά »english »
ΕΝΤΥΠΑ
DOWNLOADS
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Νέα

Συμπεράσματα από την 13η Ολομέλεια των Προέδρων της ΠΟΦΕΕ 28/9/12 (παρουσία και Ενώσεων ΜΗ Μελών)

 

Η πρόταση της Ολομέλειας προέδρων για το ΓΕΜΗ ήταν Ομόφωνη
 
Σε συνδυασμό με την ενημέρωση από τον Γ.Γραμματέα Εμπορίου για τις αλλαγές στην αυτοαπογραφή αλλά και σχετικά με το πιος είναι αρμόδιος αποφασίσθηκε ότι «Δεν είναι αρμοδιότητα δική μας , όμως όποιος από τους Συναδέλφους θέλει να την αναλάβει ως υπηρεσία για λογαριασμό των πελατών έχει δικαίωμα να διεκδικήσει πρόσθετη εύλογη αμοιβή ανάλογα με τον όγκο της εργασίας που αναλαμβάνει σε συνδυασμό με τις ελάχιστες χρεώσεις που εισπράττουν τα Επιμελητήρια. Εντούτοις τονίζουμε ότι είναι εργασία που μπορούν να υλοποιήσουν οι Συνάδελφοι εφόσον πληρωθούν πρόσθετα.» 
 
Υποβολή των δηλώσεων για το νέο έτος 2013
 
Κατόπιν της ενημέρωσης από τον Γενικό Γραμματέα της ΓΓΠΣ κ. Θεοχάρη Χάρη για την επεξεργασία των δηλώσεων του οικ. έτους 2012 και τον προγραμματισμό του 2013, ομόφωνα η Ολομέλεια των Προέδρων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ενέκρινε να σταλεί στον Υφυπουργό κ.Γ.Μαυραγάνη η εισήγηση του Προέδρου:
 
«Ο Κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών θεωρεί ότι είναι ο πιο αδικημένος κλάδος από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα από τον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη Γιώργο, διότι είναι ο μοναδικός επαγγελματικός κλάδος που συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το κόστος που ωφελείται το δημόσιο από την μείωση των υπαλλήλων και χωρίς να έχει την δυνατότητα μετακύλησης του στους πελάτες του. Ειδικά φέτος με την υποβολή των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων (περίπου 4430000 δηλώσεις) από το σύνολο των 5530000δηλώσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρικά από Συναδέλφους), και με την ταυτόχρονη φορολογική αναμόρφωση των επιχειρήσεων, συμβάλλαμε στην άμεση εκκαθάριση τους και την αύξηση των φορολογικών εσόδων που ήταν και ο στόχος του Υπουργείου. Θεωρούμε ότι ακουμπήσαμε το τέλειο και αναγκασθήκαμε να εξαντλήσουμε τις ανθρώπινες δυνατότητές μας για το λειτούργημα που ασκούμε. 
 
Το μεγάλο παράπονο όμως του Κλάδου μας παραμένει.
 
Ο αρχικός προγραμματισμός για την καταληκτική ημερομηνία, αλλά και για τον τρόπο παραλαβής είχε γίνει τον Μάρτιο του 2012 και ως ημερομηνία καταλυτική είχε ορισθεί, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την τότε πολιτική ηγεσία το τέλος Αυγούστου. Εμείς ήμασταν συνεπείς στις υποσχέσεις μας και αντί να ακούσουμε «ευχαριστώ», ακούσαμε ότι οι λογιστές συνέχεια ζητάνε παρατάσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι μας ότι η ΓΓΠΣ παραλαμβάνει δηλώσεις από τις ΔΟΥ ακόμη και τώρα.
 
Κύριε υπουργέ δεν ζητάμε παρατάσεις, δεν θέλουμε παρατάσεις, θέλουμε έγκαιρο προγραμματισμό και ενημέρωση δική μας, για να μπορέσουμε να φανούμε και εμείς συνεπείς στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε απέναντι στους πελάτες μας και το δημόσιο. Η δουλειά μας δεν είναι απλή, δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό σήμερα για να αποδώσει σήμερα. Θέλουμε χρόνο για να μπορέσουμε να συντάξουμε, ελέγξουμε και υποβάλλουμε τις δηλώσεις αποφεύγοντας τα λάθη, διότι αυτά συνήθως τα επιβαρυνόμαστε εμείς και οι φορολογούμενο, γι αυτό ζητούμε τα παρακάτω:
 
1. Συνεργασία για τον σχεδιασμό του 2013
 
2. Έγκαιρη ενημέρωση για να μπορέσουμε να ετοιμαστούμε
 
3. Ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για να υποβάλλουμε όλες τις δηλώσεις (Ε1,Ε2,Ε3,Ε5,Φ10,Φ12, Εκκαθαριστική ΦΠΑ, Οριστικές δηλώσεις Μισθωτών, ΦΑΠ νομικών προσώπων κ.λ.π ) δεν μπορεί να είναι μικρότερος των έξη μηνών, και λέμε έξη μηνών με το σκεπτικό οι βεβαιώσεις αποδοχών , συντάξεων και ΟΑΕΕ να είναι έγκαιρα στα χέρια μας ή να μπορούμε να τις πάρουμε από τα site του δημοσίου. 
 
Κύριε Υπουργέ δεν θα ανεχθούμε στο μέλλον, και θα μας βρείτε όλους ενωμένους, την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης του δημοσίου να την επιβαρύνεται ο Κλάδος μας.
 
Φορολόγηση 35% των επαγγελματιών και χρόνος έκδοσης ΑΠΥ & ΤΠΥ από Λογιστές Φοροτεχνικούς ή Λογιστικά Γραφεία
 
Η υπομονή και η αντοχή μας έφθασε στα όριά της, στα οικονομικά και ανθρώπινα όρια.
 
Δεν αντέχουμε άλλο να δουλεύουμε να μην πληρωνόμαστε και να έρχεται η πολιτεία να θέλει να πληρώσουμε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα τα εισπράξουμε ποτέ. Δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε και το Κράτος. Και αυτό το λέμε με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και κατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι , όμως και οι δικές μας οικονομικές αντοχές δείχνουν εδώ και δύο χρόνια «κόκκινο».
 
Φωνάζουμε, με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τους φορολογούμενους με την δωρεάν παροχή εργασίας και ταυτόχρονα και την πολιτεία με το ποσό του ΦΠΑ + το ποσό του Φόρου για χρήματα που είναι χαμένα κυρίως από πελάτες που είχαμε συνεργασία επί πολλά χρόνια. 
 
Έχετε στοιχεία για τις παύσεις των επιχειρήσεων που γίνονται καθημερινά στις ΔΟΥ και η ΓΓΠΣ γνωρίζει τις αντικαταστάσεις των λογιστών γίνονται καθημερινά γιατί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι φορολογούμενοι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους λογιστές. Σ΄αυτήν την οικονομική κρίση ο κλάδος μας στέκεται δίπλα στους φορολογούμενους, δίνοντας τους μεγάλη πίστωση πληρωμών, όμως για χρήματα που κατά 99% δεν θα πάρουμε πως είναι δυνατόν να πληρώσουμε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος ;
 
Είναι δίκαιο και εύλογο το αίτημα του Κλάδου μας κατ ΄εξαίρεση έστω και για 3-5 χρόνια μέχρι να βγούμε από την ύφεση να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς , δηλαδή να εκδίδουμε τις αποδείξεις μας με την πληρωμή μας αλλιώς μας ωθείται στην «παρανομία» ή στο κλείσιμο των γραφείων μας
 
Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε , όπως το κάνουμε , την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων εσόδων, να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι, να κλείσουμε τα γραφεία μας όχι από την οικονομική κρίση, αλλά από τις λάθος αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών εις βάρος, ειδικά, του κλάδου μας. Σε τέτοιες αποφάσεις θα μας βρείτε ενωμένους και απέναντι στην συνέχιση των ίδιων αδιέξοδων πολιτικών.
 
Γι αυτό ζητούμε να μας αντιμετωπίζετε σαν συνεργάτες και όχι σαν αντιπάλους και να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς που ίσχυε έως την ψήφιση του νόμου 3842/2010, δηλαδή τα λογιστικά γραφεία κάθε εταιρικής μορφής να εκδίδουν αποδείξεις ή ΤΠΥ όταν εισπράττουν την αμοιβή τους, το ίδιο που ισχύει και με την έκδοση των αποδείξεων ή τιμολογίων προς το δημόσιο.
 
Κύριε υπουργέ 
 
εάν θέλετε να βρείτε έσοδα και να μην μειώνεται μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ολομέτωπα την φοροδιαφυγή.
 
Αυτό μπορεί να γίνει αν ελέγχεται και πιστοποιήσετε το επάγγελμα μας προς την σωστή κατεύθυνση και δεν το προστατέψετε με έναν κώδικα δεοντολογίας που θα θωρακίζει την συνεργασία μεταξύ των φορολογουμένων των λογιστών – Φοροτεχνικών και της πολιτείας ενώ συγχρόνως θα θέτει κανόνες στις σχέσεις μεταξύ των Συναδέλφων ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να περάσουν στον επόμενο φορολογικό νόμο.
 
Τέλος θα ήθελα να πω ότι οι λογιστές φοροτεχνικοί είναι συνεργάτες του υπουργείου οικονομικών και δεν θα πρέπει να ενημερώνονται για τα σχέδια σας που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το επάγγελμα μας από τον τύπο. Είτε αυτά αφορούν την πιστοποίηση, είτε αυτό που ονομάζετε φορολογικό πιστοποιητικό, είτε θέματα που άπτονται του επαγγέλματος μας και θα θέλαμε να συμμετέχουμε στην διαμόρφωση των αποφάσεων σας, διότι έχουμε αποδείξει, ως ΠΟΦΕΕ, ότι δεν βάζουμε το συμφέρον του κλάδου πάνω από το συμφέρον της χώρας μας γιατί πολύ απλά αν η χώρα μας ξεφύγει από την ύφεση και το δημόσιο χρέος αυτό θα είναι και προς όφελός μας.
 
Πιστεύουμε όμως ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και προσφεύγει σε εύκολες λύσεις κατά δικαίων και αδίκων όπως είναι η οριζόντια αύξηση του μέσου όρου φορολόγησης. Οι κατά παραγγελία πτυχιακές εργασίες (μελέτη πανεπιστημίων παρουσιάσθηκε από τα ΜΜΕ) δεν δίνουν το αναγκαίο άλλοθι για τον καθορισμό ενιαίας φορολόγησης 35%. Είναι σίγουρο, όχι από τον Κλάδο μας, ότι τα προβλεπόμενα έσοδα θα είναι πολύ λιγότερα, διότι το κίνητρο για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή είναι πολύ μεγάλο. Συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση να κάνει το ίδιο λάθος, να πηγαίνει στην εύκολη λύση, η οποία σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη διότι πρώτον μειώνει την ρευστότητα που την έχει ανάγκη η αγορά σήμερα και σπρώχνει τους επαγγελματίες στην φοροδιαφυγή (υψηλοί συντελεστές), με αποτέλεσμα να μην εισπράττεται Φ.Π.Α. αλλά και οι άμεση φορολογία να μην πλησιάζει τον στόχο. Πότε επιτέλους θα καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι η φοροδιαφυγή είναι στο ΦΠΑ ; Πότε επιτέλους θα καταλάβουν ότι εάν πιάσουν το Φ.Π.Α. στην διακίνηση και την παροχή υπηρεσιών θα πιάσουν και την φοροδιαφυγή στο εισόδημα ;
 
Πότε θα αποφασίσουν να φτιάξουν ελεγκτικό μηχανισμό για να εισπράξουν τον φόρο που χάνετε από αυτούς που φοροδιαφεύγουν και όχι από τους «ηλίθιους» που δηλώνουν τα εισοδήματα τους ;
 
Πότε επιτέλους θα καταλάβουν ότι αυτά τα μέτρα δεν φέρνουν ανάπτυξη κατά συνέπεια αύξηση του ΑΕΠ επομένως ούτε και αύξηση των φόρων ; Το μόνο που θα πετύχει η υπέρμετρη φορολόγηση θα είναι να μπούμε σε μεγαλύτερη ύφεση και στην αύξηση του ποσοστού δανεισμού μας σε σχέση με το Α.Ε.Π.
 
Το σίγουρο είναι ότι η Τρόϊκα (εάν είναι αυτοί οι εισηγητές των μέτρων ή τα κέντρα που εισηγούνται τα μέτρα που ακούμε καθημερινά), θα πέσει έξω στις προβλέψεις της και επίσης σίγουρο είναι ότι θα υποχρεωθούμε να πάμε σε νέους φόρους, που δεν νομίζω να αντέξει η ελληνική οικονομία, και τότε θα έρθει και το μοιραίο και θα πάνε άδικα οι θυσίες του ελληνικού λαού, για την επιθυμητή, από την πλειοψηφία, παραμονή στο Ευρώ.
 
----
 
Πιστοποίηση Λογιστών – Φοροτεχνικών
 
Μπήκαν δύο προτάσεις προς συζήτηση και ανταλλάχθηκαν απόψεις :
 
1. Να πιστοποιηθούν όλοι και 
 
2. να
 
a. Να πιστοποιηθούν μόνο οι κάτοχοι Αδείας Α΄ τάξης
 
b. Να πιστοποιηθούμε με διαβάθμιση
 
Κατατέθηκαν από πολλούς οι προβληματισμοί σχετικά εάν πρέπει να έχουμε πιστοποίηση δύο ταχυτήτων ή καθόλου. 
 
Έγινε προσπάθεια ανάλυσης του όρου «πιστοποίηση» που ζητά το Υπουργείο αλλά και τις παγίδες που τυχόν μπορεί να υπάρχουν.
 
Ενημερωθήκαμε μερικώς για την άποψη του Ο.Ε.Ε. 
 
Γενικά η άποψη ότι η πιστοποίηση θα μας βοηθήσει επεκράτησε κυρίως με την προϋπόθεση και της χορήγησης της ψηφιακής υπογραφής αλλά εφόσον αξιολογηθούν και οι προϋποθέσεις που θα θέτει το σχεδιαζόμενο «φορολογικό πιστοποιητικό» στον νέο φορολογικό νόμου που θα είναι για τις επιχειρήσεις που δεν ελέγχονται από ορκωτούς.
 
Η ανάγκη για ολοκλήρωση της Ψηφιακής υπογραφής είναι πρώτιστης σημασίας
 
Σίγουρα θα υπάρχει μια ελάχιστη υποχρεωτική υλικοτεχνική υποδομή στα γραφεία μας για σύνδεση με το Taxis, ΙΚΑ κλπ
 
Ακούσθηκαν προβληματισμοί για το εάν πρέπει να πιστοποιηθούν και οι νέοι Λ/Φ που μπαίνουν στο επάγγελμα ή εάν πρέπει να μπει μια πρακτική άσκηση πριν την έκδοση της Αδείας Λογιστή κατ’ αντιστοιχία με τους δικηγόρους.
 
Επίσης για το αν πρέπει να πιστοποιηθούν και οι βοηθοί μας κάτι που γίνεται ακόμη πιο σημαντικό μετά και την Αρ. πρωτ.: 41225 ΔΙΟΕ - 1004/28.9.2012 Εφαρμογή του ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011) για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού – από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
 
Οι κανόνες «πιστοποίησης» πρέπει να προσαρμοσθούν στο επάγγελμά μας και ή δυνατόν ο έλεγχος να είναι και από την ΠΟΦΕΕ.
 
Καθώς η ανάγκη για πιστοποίηση υπερίσχυσε από την συζήτηση αλλά δεν μπορέσαμε να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο και το περιεχόμενο, καθώς ούτε και το ΟΕΕ δεν έχει έτοιμη πρόταση δόθηκε στους παρόντες Προέδρους και μη μια εβδομάδα περιθώριο έως την Παρασκευή 5/10 για να καταθέσουν προτάσεις για την πιστοποίηση στην Ομοσπονδία και αφού τις επεξεργαστούμε να τις προωθήσουμε την επόμενη Τρίτη 9/10 στην επιτροπή του ΟΕΕ .
 
Το Δ.Σ. θα αξιολογήσει όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν ή θα κατατεθούν για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν ώστε τις επόμενες ημέρες να προβεί στις ανάλογες ενέργειες.
 
Επίσης από τους Προέδρους επισημάνθηκαν και τα διαφαινόμενα προβλήματα ως προς τις αλλαγές των προθεσμιών για πληρωμή των ενσήμων, την υποβολή της ΑΠΔ αλλά και την ηλεκτρονική υποβολή των αλλαγών στην απασχόληση προσωπικού και το Δ.Σ. ήδη προγραμματίζει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό ή Υφυπουργό.
 
Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
 
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
 
Αβραάμ Πανίδης Νικόλαος Πατέλης 
« επιστροφή