Kyriakides Finance
ελληνικά »english »
ΕΝΤΥΠΑ
DOWNLOADS
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Νέα

Οριστική λύση για τα αυθαίρετα... το 2013

 

Οριστική λύση για τα αυθαίρετα... το 2013              
 
Ύστερα από πέντε παρατάσεις και περισσότερες από σαράντα τροπολογίες του επίμαχου νόμου 4014, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά προς οριστική λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων, με την κατηγοριοποίηση και τη διαβάθμιση των παρανομιών, έχοντας ως βασικό στόχο «να μην αδικηθεί κανείς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.
 
 
Ο κ. Καλαφάτης, σε συνάντηση που είχε με διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τα αυθαίρετα πρόκειται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν μετά τη λήξη και της τελευταίας παράτασης, στις 31 Ιανουαρίου 2013, ενώ τόνισε ότι η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί προκειμένου να λύσει οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα, μελετά όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες, τόσο για όσους έχουν τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες, όσο και για τους πολίτες που κινήθηκαν εντός του νομικού πλαισίου ευθύς εξ’ αρχής. Ανέφερε δε, πως ο συγκερασμός της προστασίας του περιβάλλοντος, των προβλημάτων των πολιτών και της δημοσιονομικής ανάγκης, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι με την πολεοδομική μεταρρύθμιση καταπολεμούνται προβλήματα και παθογένειες, ώστε «να διευκολυνθεί χωροταξικά η έλευση επενδύσεων στη χώρα.
 
 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΕΚΑ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ, ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ. 
 
Φ. Χρυσοχόου : Κύριε Υπουργέ, σχετικά με τα αυθαίρετα, τι προβλέπεται με την τακτοποίηση και τη λύση που θα δώσει η Κυβέρνηση; Ποιός είναι ο στόχος;
Στ. Καλαφάτης : Ο Νόμος που είχε ψηφιστεί και στον οποίο έχουν ενσωματωθεί μεταγενέστερα παραπάνω από σαράντα Τροπολογίες, είχε κυρίως φιλοσοφία εισπρακτική. Εμείς επιδιώκουμε την, κατά το δυνατόν, πιο ολοκληρωμένη και οριστική επίλυση του ζητήματος με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, κινούμαστε προς την ενοποίηση, την ταξινόμηση και την κωδικοποίηση του Νόμου περί αυθαιρέτων κτισμάτων, με έμφαση βέβαια στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και την ισονομία.
Φ. Χρυσοχόου : Που σημαίνει πρακτικά τι;  Ότι θα κατηγοριοποιηθούν τα αυθαίρετα...
Π. Τουμάσης : … Υπάρχει περίπτωση για κάποια κτίσματα…
Στ. Καλαφάτης :  Ήμουνα σαφής. Ταξινόμηση, κωδικοποίηση, ενοποίηση.
 
Π. Τουμάσης : Σε ότι έχει να κάνει σχετικά με το θέμα διάθεσης απορριμμάτων, επειδή είναι ένα μείζον θέμα, η χώρα έχει μείνει πίσω σε αυτό. Τί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο και τι πρέπει να κάνουν και άλλοι παράγοντες, ενδεχομένως;
Στ. Καλαφάτης : Κοιτάξτε, στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και τις ανεξέλεγκτης διάθεσής τους, το ΥΠΕΚΑ έχει σχεδιαστικό και συντονιστικό ρόλο. Την ευθύνη την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα, τις επόμενες ημέρες, θα αποστείλω επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, αφενός για να επισημανθεί η ισχύουσα Νομοθεσία, αλλά και βεβαίως, αφετέρου, να επισημανθεί και η ευθύνη που έχουν απέναντι στους πολίτες τους. Το Υπουργείο στηρίζει έμπρακτα, με ανθρώπινο δυναμικό και με πόρους, την προσπάθεια που οφείλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταβάλει, ώστε να εξαλειφτεί οριστικά, πλέον, το νοσηρό φαινόμενο της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Είναι ίσως, η τελευταία μας ευκαιρία και πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου, να την αδράξει. Είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα, πόροι που θα πρέπει να κατευθύνονται ως προς την ανάπτυξη της διαχείρισης των απορριμμάτων, στις μέρες μας να κατευθύνονται για την απορρύπανση.
 
Φαίη Χρυσοχόου : Κι όσον αφορά στις οφειλές προς ΙΚΑ και τις βεβαιωμένες οφειλές, τι γίνεται ακριβώς σε σχέση με τα αυθαίρετα;
Στ. Καλαφάτης : Υπάρχει Νομοθετική ρύθμιση, η οποία καλύπτει απόλυτα τις θέσεις του ΥΠΕΚΑ και οποιοδήποτε ενδεχομένως θολό σημείο θα διευκρινιστεί, πιστεύω. Και μάλιστα εντός της ημέρας.
Φ. Χρυσοχόου : Που τι λέει δηλαδή;
Στ. Καλαφάτης : Ευχαριστώ πολύ.
« επιστροφή